December 14, 2009

Kritikan Pengundi : Kepimpinan Yang Hambar

Setelah hampir empat penggal saya menjadi pengundi bermula dengan BN memerintah negeri Selangor kemudian Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran dan pemerintahan negeri yang terkaya di Malaysia ini. Pada peringkat awal pentadbiran kita melihat Pakatan Rakyat begitu optimis dan realistik dalam melaksanakan manifesto yang telah dijanjikan kepada rakyat sebelum PRU 12 lalu. Akan tetapi setelah masa berlalu hampir 2 tahun, telahpun nampak beberapa kepincangan dan kelemahan khasnya diperingkat DUN dikawasan saya mengundi ( Puchong ).

Pakatan Rakyat khasnya PAS dan PKR dilihat begitu lemah dalam menangani masalah rakyat,.. PAS dan PKR dilihat begitu asyik dengan masalah dalaman parti tersebut , sehingga telah mengabaikan masalah dan juga rungutan rakyat.

Sebagai contoh masalah didalam PAS Kawasan Puchong adalah,.. ahli-ahli PAS kini telah merasa kecewa dengan kepimpinan baru mereka yang telah menang pada pemilihan yang lalu,..terutamanya mereka tak berpuas hati dengan YDP yang baru dilantik..

Yang DiPertua PAS kawasan Puchong yang baru dilantik adalah bukan penduduk asal di Puchong, beliau adalah berasal dari P.Pinang dan baru sahaja beberapa tahun menetap di Puchong..dan didapati Beliau merupakan seorang yang bermasalah. Bagaimana seorang yang banyak mempunyai masalah dan juga telah meninggalkan anak dan isteri di kampung tanpa sebarang sebab boleh dipilih sebagai seorang Pemimpin terlebih lagi pemimpin parti PAS.. banyak lagi yang ahli Pas tahu tentang latar belakang YDP ini akan tetapi saya tidak mahu dedahkan disini,. hanya sekadar pemimpin pusat tahu bahawa PAS kawasan Puchong sedang mengalami masalah yang serius.

Ini belum ditambah lagi dengan bagaimana cara beliau boleh menang dalam pemilihan PAS yang lalu,..semua ini sudah bukan rahsia lagi bagi ahli-ahli Pas Puchong...pada peringkat awal pengiraan YDP yang sekarang ini telah tewas kepada pencabarnya sebanyak 7 undi,..akan tetapi setelah pasukan beliau mengira semula didapati beliau menang dengan kelebihan 7 undi dari pencabarnya.. terlalu banyak kekotoran politik yang telah beliau lakukan di Puchong ini,... dan kini Beliau pun tidak pernah turun padang untuk mendekatkan diri kepada para pengundi,..jauh sekali untuk menabur bakti dan budi kepada masyarakat.

Kepada pemimpin PAS pusat siasatlah segera perkara ini,..saya tidak mahu rakyat akan merubah fikiran mereka daripada terus menyokong Pakatan Rakyat,.singkirkanlah mereka-mereka yang bertopengkan serban di kepala,berjubahkan kain putih di badan akan tetapi perangai tidak menunjukan Islam..

Setakat ini yang saya tahu PAS diperingkat Kawasan Puchong,..seluruh AJK yang terpilih adalah kroni kepada YDP ini,.. tak percaya,..? siasatlah... dan YDP yang baru ini sedikitpun tidak ada rasa hormat terhadap orang-orang lama dalam Pas di Puchong , mereka begitu Ego dan sombong seolah-olah hanya kumpulan mereka sahaja yang mampu mentadbir.

Begitu juga halnya dengan PKR di Puchong,...umpama anak kehilangan ibu.. begitulah nasib ahli-ahli PKR di Puchong. Ini disebabkan oleh kepimpinan yang lemah diperingkat Cabang yang diketuai oleh Y.B.Yaacob Sapari.. PKR Puchong kini umpama telur dihujung tanduk.

Y.B.Yaacob Sapari merupakan ketua Cabang PKR disini,.akan tetapi beliau telah dikelilingi oleh insan-insan yang tamak haloba dan UMNOIS yang patah hati..dan mereka bersarang di kawasan Sri Serdang,. secara sedar atau tidak kini Y.B Yaacob lebih mengambil perhatian terhadap kawasan Sri Serdang dan telah mengabaikan ahli-ahli PKR di Puchong,.. walhal beliau adalah ketua PKR Cabang Puchong..

Akhir sekali bukannya saya ingin memburuk-burukan sesiapa melalui artikel ini, hanya sekadar mengingatkan kepada Pemimpin Pakatan Rakyat diperingkat Negeri mahupun Pusat agar lebih berhati-hati dan memperbaiki segala kekurangan...Turunlah kebawah.... siasatlah sendiri.. buatlah perkiraan dan pertimbangan supaya rakyat tidak jemu dengan muak dengan permasalahan ini..

Ingatlah kepada Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat ubahlah sikap sebelum rakyat mengubah kerusi anda,...

JIKA KEPALA MENCECAH LANGIT, JANGAN LUPAKAN KAKI DI BUMI