March 5, 2010

Kenyataan Palsu Noh Omar "Isu kotak ikan selesai"

Laman web rasmi Noh Omar(Noh KotIk) melaporkan yang Isu kotak ikan selesai. Umum tahu bahawa dia melancarkan satu budaya baru kepada peniaga2 dan pengimport ikan di Malaysia supaya menggunakan kotak ikan yang bari iaitu Kotak Ikan Berinsulasi Food Grade(KIBFG).

Kenyataan tersebut merupakan satu pembohongan yang nyata kerana pembekal-pembekal ikan di Malaysia telah menjalankan satu kempen memboikot KIBFG. Mereka juga sudah tidak membekalkan ikan sebanyak 1000tan metrik. Ini merupakan satu insiden yagn parah bagi Malaysia.

Selama lebih 20 tahun para peniaga dan pembekal ikan menggunakan kotak ikan yang lama tanpa sebarang masalah. Rakyat Malaysia tidak dilaporkan menghidap penyakit akibat daripada kotak ikan yang lama. Mengapa perlu menukar kotak ikan yang baru sedangkan ianya merupakan satu pembaziran. Harga ikan sudah tentu akan naik maka rakyat Malaysia tidak akan bertahan dengan kenaikan harga tersebut.

Noh KotIk cuba menyembunyikan kebenaran dengan berselindung dibawah kenyataan tersebut. Dia tidak dapat menyelesaikan isu ini walaupun sudah mengadakan rundingan meja bujur. Dalam rundingan tersebut, Noh dikecem hebat kerana rahsianya dibongkarkan. Dia dimalukan dengan hakikat bahawa kontrak kotak ikan itu diberikan kepada kroni-kroninya yang membawa keuntungan pada Noh RM10 sekotak. Jadi dengan berlakunya perkara ini Noh secara tidak langsung akan membolot ketungan sebanyak RM1,000,000 bagi 100,000 kotak ikan.

Ini adalah budaya kroni UMNO yang sudah lama menjadi satu penyakit. Noh KotIk tidak lagi berani menyangkal dakwaan terhadapnya kerana semua dakwaan terhadapnya adalah benar. Dia meluluskan projek ini tanpa memikirkan kesannya ke atas rakyat Malaysia. Perbuatan ini adalah perbuatan orang yang mementingkan diri sendiri. Noh bukan sahaja membazirkan duit peniaga malahan duit rakyat kerana projek KIBFG ini mendapat subsidi dari kerajaan. Perkara ini adalah tidak wajar. Sebanyak RM2.4juta peruntukan telah diluluskan oleh kerajaan.

Teruskan memboikot tindakan ini sekiranya anda tidak mahu harga barang naik dan mengkayakan Noh Omar yagn makan duit rakyat!!Dipetik dari laman web rasmi Noh Omar