March 25, 2010

Kerjasama Semua Pihak Penting Tangani Gejala Sosial Secara Tuntas

Kerajaan Selangor menyeru kepada semua pihak yang terlibat dan berpengalaman dalam menangani gejala sosial agar bersama-sama dengan kerajaan negeri dalam usaha membanteras fenomena negatif ini.

“Kami berharap mereka yang benar-benar ingin Selangor bebas daripada gejala sosial, dapat berhubung dengan Pegawai Penyelaras Jawatankuasa Menangani Gejala Sosial EN AZREEN di talian 03-55447215,” demikian kata Dr Hjh Halimah Ali, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi Dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor dalam satu kenyataan kepada semua pihak terbabit.

Antara pihak yang ditujukan adalah jabatan dan agensi kerajaan, syarikat swasta, ahli akademik, ahli korporat, NGO, persatuan belia dan wanita, aktivis masyarakat, kaunselor, pesara, remaja dan belia, PIBG, Majlis Permuafakatan Tadika Selangor (MPTS), Majlis Permuafakatan Mahasiswa Selangor (MPMS), Majlis Permuafakatan Institusi Pendidikan Islam Selangor (MAPPIS), sekolah-sekolah, Universiti/kolej, institusi keagamaan, JKKK, Kelab remaja dll.

Halimah menegaskan bahawa tindakan yang menyeluruh, sepadu dan dirancang teliti adalah perlu untuk mengatasi gejala sosial yang semakin meruncing.

“Hanya pendekatan inklusif yang menggabungkan segala sumber kepakaran, masa, tenaga, wang ringgit dan segala sistem sokongan mampu menangani gejala sosial secara tuntas,” sambung Adun Selat Klang itu.


Sekretariat Akhbar Kerajaan Negeri Selangor
Tingkat 4, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
Laman web: www.selangorkini.com.my, www.selangor.gov.my, www.tvselangor.com.
Tel: 03-55447456, Fax: 03-55135068
(Sebarang pertanyaan, sila hubungi Ketua Pegawai Perhubungan Awam Selangor, Ginie Lim 013-6276862)

Laporkan Jika Borang Rumah Kos Rendah Dijual RM300

Mereka yang ditawarkan borang permohonan membeli rumah kos rendah lebih tinggi daripada harga sebenar iaitu RM2 disarankan supaya membuat laporan polis atau melaporkanya terus kepada Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor.

Exco Perumahan Pengurusan Bangunan & Setinggan Selangor, Iskandar Abdul Samad berkata demikian setelah menerima aduan daripada orang ramai bahawa terdapat pihak menawarkan borang tersebut dengan harga setinggi RM300.

Menurutnya, borang permohonan untuk membeli rumah kos rendah di Selangor adalah hanya RM2 sekeping dan borang tersebut boleh didapati dari Lembaga Perumahan atau dari mana-mana Pejabat Daerah.

“Saya menasihatkan mereka yang ditawarkan borang rumah kos rendah lebih daripada RM2 melaporkan kes kepada Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor, Tingkat 5, Podium Utara, Bangunan SUK Selangor, Shah Alam atau menghubungi
603 - 5544 7537/ 7170/ 7199.”

Iskandar turut menyangkal dakwaan bahawa ada pihak yang boleh membantu mendapatkan kelulusan untuk membeli rumah kos rendah.

Jelasnya, kerajaan negeri tidak pernah melantik mana-mana agen, baik untuk mengedar borang mahupun memproses sebarang permohonan, sebaliknya semua permohonan diproses oleh Lembaga Perumahan.

“Mereka yang hendak membeli rumah kos rendah mesti mendaftar dengan Lembaga Perumahan dengan menyatakan lokasi yang hendak dibeli.”

Menurut Iskandar lagi, hanya mereka yang berpendapatan isi rumah kurang dari RM2,500 sebulan layak membeli rumah kos rendah.

“Peraturan ini perlu bagi mengelakkan penyelewengan agar hanya mereka yang layak dapat membeli rumah-rumah kos rendah kerana terdapat permintaan yang tinggi bagi rumah-rumah kos rendah terutamanya bagi kawasan-kawasan seperti Ampang dan Petaling Jaya,” sambungnya.

Kerajaan negeri akan menyediakan borang-borang permohonan rumah kos rendah di pihak berkuasa tempatan dan pejabat Adun bagi memudahkan borang-borang itu diperolehi oleh rakyat dalam masa terdekat.


Sekretariat Akhbar Kerajaan Negeri Selangor
Tingkat 4, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
Laman web: www.selangorkini.com.my, www.selangor.gov.my, www.tvselangor.com.
Tel: 03-55447456, Fax: 03-55135068
(Sebarang pertanyaan, sila hubungi Ketua Pegawai Perhubungan Awam Selangor, Ginie Lim 013-6276862)

Siapa pengerusikan Sidang DUN 30 MacKedudukan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, menjadi bahan perbualan dan pertikaian hebat malah turut dibangkitkan persoalan apakah Datuk R Ganesan atau V Sivakumar akan mempengerusikan persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) 30 Mac ini.


Bekas Ahli Majlis Batu Gajah, S Vijaykumar berkata, sepertimana sedia maklum, Sivakumar dipilih melalui majoriti dewan berdasarkan ketetapan undang-undang pada 24 April 2008. Menurutnya, waktu itu Sivakumar telah memperoleh 31 undian daripada 58 kerusi yang mengambil bahagian dalam proses pengundian itu.“Proses pemilihan itu berlaku selama lebih kurang dua jam setelah berdebat dalam pelbagai aspek dalam Dewan Negeri itu.

“Persoalannya kini, bolehkah jawatan yang disandang oleh Sivakumar dirampas dengan menggunakan kekerasan,” katanya melalui kenyataan bertulis kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Vijaykumar berkata, Kerajaan Barisan Nasional (BN) didakwa telah melancarkan satu konspirasi untuk menyingkirkan Sivakumar dari kerusinya dengan menggunakan kuasa pihak berkuasa.

Katanya, ini merupakan satu peristiwa titik hitam yang tidak boleh dilupai oleh rakyat Negeri Perak.

“Adakah pelantikan Ganesan sebagai Speaker boleh dianggap sah, Ganesan hanya bekas ADUN Sungkai, tidak bertanding dalam Pilihan Raya Umum 2008 kerana tidak diberi kerusi oleh MIC untuk bertanding dalam pilihan raya yang lalu.

“Ini membukti beliau tidak layak untuk menjadi seorang ADUN apatah lagi dilantik sebagai Speaker untuk mengetuai semua ADUN di DUN Perak.

“Jika beliau layak menjadi ADUN, kenapa parti MIC tidak memberi kerusi untuk beliau bertanding dalam pilihan raya yang lalu,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau turut menyelar kenyataan Pemuda MIC Ipoh Timur, R Sughumaaren yang menganggap Sivakumar gila kuasa walhal beliau dan parti MIC seharusnya berasa malu kerana Ganesan telah dipergunakan oleh UMNO untuk kepentingan politiknya.

“Ganesan sebenarnya merupakan ‘bahan reject’ parti MIC yang kini diperkudakan UMNO dan BN.

“Beliau dibawa semula ke dalam pentas politik Perak semata-mata untuk kepentingan politik pemimpin BN negeri ini,” katanya.S/H

Sandiwara Si Kelentung

Oleh Mohd Sayuti Omar

SEHINGGA ini tiga orang peguam yang juga kawan Zulkefli Nordin dan menjadi kawan rapat saya juga menghubungi saya melahirkan rasa kesal dan terkilan dengan apa yang dilakukan Zulkefli. Masing-masing melahirkan rasa marah atas apa yang dilakukan. Mereka menyifatkan tindakan Zulkefli itu sudah melampaui dan mencemarkan dirinya sebagai seorang pengamal undang-undang dan juga sebagai orang yang mengakui beragama Islam.

Kata mereka sebagai seorang pengamal undang-undang Zulkfeli sepatutnya menjaga intergriti dirinya dan sebagai muslim seharusnya beliau malu dan bertanggungjawab kepada Allah.

Petang semalam, Md Razdi Mustapa yang berada di Kedah menghubungi menceritakan mengenai telatah Zulkefli itu. Rakan-rakan peguam di Alor Star katanya, semua mempertikaikan apa yang diucapkan itu. Katanya Zulkfeli sudah benar-benar melampau batas. Beliau sebagai seorang sahabat sangat menyesali kerana cara berpolitiknya menjijikkan. "Kalau nak kekalkan kerusi pun jangan begitu sekali, lagi pun kerusi Kulim - Bandar Baru itu sudah menjadi haknya," kata Radzi kesal.

"Aku rasa dia ni sudah melampau sangat dah, dia tidak patut buat apa yang dilakukan itu," begitulah keluh Radzi lagi. "Kau mesrti buat sesuatu, kau tulis dan dedahkan apa pun mengenainya supaya kejahatan beliau itu tidak dipercayai oleh orang ramai. Kau dedahkan juga apa yang berlaku di Makkah dan dalam masjid nabi di Madinah," pesan Radzi bersungguh. "Kita tidak mahu pembohongannya dianggap kebenaran yang disanjung begitu sekali," sambung Radzi.

Pagi ini pula seorang lagi kawan pengamal undang-undang mengeluh dengan apa yang berlaku itu. Katanya, Zulkefli sudah membuang tabiat. "Kenapa dia sanggup berbohong begitu sekali. Apa yang dia dapat sebenarnya," tanya kawan itu benar-benar hampa dengan telatah wakil rakyat Kulim - Bandar Baru itu. "Besar manakah upah yang beliau dapat dan dapatkah beliau menyelamatkan diri di akhirat nanti dengan upah itu?," tanya kawan peguam itu lagi. "Kalau upah yang beliau dapat atas perbuatan itu dapat memadamkan api neraka, ok juga..." kata kawan itu berjenaka campur geram.

Saya merasai kekesalan dua orang sahabat itu. Saya sendiri yang mengenali Zulkfeli dan yang membawanya mengerjakan umrah pertama pada tahun 1998, juga menyesali atas apa yang berlaku. Saya juga tahu bagaimana kisah di sebalik pembatalan petisyen kerusinya itu oleh Abdul Aziz Fadzil. Pembohongan dan politik tikus belut yang diamalkan sebelum ini masih boleh dimaafkan lagi. Untuk hidup sebagai politician beliau harus jadi licit begitu.

Perbuatan atau aksinya sebelum ini boleh dihalalkan lagi, tetapi apabila beliau telah melibatkan soal pembunuhan dan upahan itu ia sudah melampau. Sudah melebihi daripada had dan taranya. Apa lagi kalau semua itu berlaku juga disebabkan kerana ciptaannya sendiri.

Kesan daripada apa yang didedahkan itu atas nama kebenaran tetapi ia adalah fitnah besar kepada orang lain. Saya tidak kisah kalau beliau mahu kerkubang dalam maksiat, kepalsuan, hipokrit tetapi jangan mengheret sama orang lain. Saya sudah katakan politik sekular perlu berpaksakan kepada 4C. Lakukanlah.... sebab itu saya menolak kesucian politik demokrasi ala kita amalkan kini.

Zulkfeli tidak boleh dimaafkan lagi. Apakah beliau sudah tersesat fikiran sehingga tidak dapat menimbang mana yang baik dan mana yang buruk? Kalau mengikut kepada pengakuan, pengucapan dia seorang Islam, yang kerap memetik ayat-ayat Quran dan hadih dalam ucapannya, seharusnya dia sedar. Sebagai muslim dia akan membatasi mana tindakan melampau dan mana yang dibenarkan. Mana yang makruh dan mana yang haram. Nampaknya beliau tidak ada lagi batas-batas itu bagi menandakan beliau seorang muslim yang saleh.

Pendedahan beliau di parlimen semalam mungkin dipercayai dan mungkin tidak! Bagi mereka yang mengenali gelagat dan kelentungnya tidak akan mempercayai sama sekali. Iyanya 200 peratus bohong dan rekaan. Dengan mudah orang yang mengenalinya akan mengagak dia terpaksa berbuat demikian untuk membapatiskan semula dirinya yang kini sedang menerima kutukan rakyat selepas beliau mengkhianat parti yang memberi kerusi kepadanya. Sebab itulah di pihak sebelah sana gembira dan bangga dengan apa yang dilakukan Zulkfeli itu.

Di sini saya nak persoalkan secara ilmiah dan logik akal berhubung dakwaanya itu. Setidak-tidaknya persoalan ini boleh menolak persepsi jahat yang terlahir daripada sandiwara yang dilakukan semalam. Atau pun setidak-tidak orang ramai akan berfikir sejauh mana kebenaran dan ketepatan apa yang didedahkan itu.

Beliau mendedahkan beliau akan diberikan ganjaran lumayan sekiranya beliau sedia memfitnah Najib dan Rosmah dengan membuat pengakuan mereka berdua terlibat dalam pembunuhan Altantuya. Kalau kita menerima memang ada tawaran itu ia menimbulkan dua persoalan lain. Pertama mungkin beliau benar mengetahui kisah sebenar di sebalik pembunuhan itu. Kedua, siapakah yang sedia memberi ganjaran itu dan kenapa beliau menolaknya?

(Bagi saya, saya yakin beliau berbohong mengetahui kisah di sebalik pembunuhan itu. Beliau hanya mereka cerita demi meletakkan beliau sebagai penting dan orang yang ada simpan rahsia Najib. Itulah aset dirinya untuk dilihat penting).

Kalau beliau memang benar-benar tahu mengenianya, mungkin, sebab beliau sempat menjadi peguam kepada Azilah Hadri yang dituduh membunuh Altantuya. Mungkin beliau ada menyimpan rahsia yang diceritakan oleh Azilah Hadri? Mungkin Azilah Hadri menceritakan kisah sebenar kepadanya mengenai siapa yang suruh atau mnotif beliau membunuh Altantuya? Atau mungkin juga memberi tahu siapa membunuh Altantuya sebenarnya?

Di sini mungkin berlaku beliau sendiri memberi tahu pihak ketiga mengenai hal itu. Samada benar atau tidak rahsia itu sudah kepengatuan pihak ketiga. Adalah munasabah kalau pihak ketiga sedia mengupahnya mendedahkan apa yang diketahuinya itu? Sebaliknya kalau upahan itu dibuat atas pembohongannya, tiba-tiba hari ini dia mendedah hajat itu maka zalim dan kejamlah beliau kena membunuh orang lain atas pembohongannya yang sengaja direka-reka.

Mengenai beliau menarik diri menjadi peguam Azilah Hadri kerana ada gangguan pihak ketiga adalah tidak benar. Apa yang beliau sebut kepada saya ialah beliau diberhentikan dari terus menjadi peguam kepada Azilah Hadri. Peguam yang menjadi Azilan Hadri memberi tahu saya sendiri kenapa sebab-sebab Zulkefli diberhentikan daripada menjadi peguam Azilah Hadri. Pemberhentian itu sungguh mengecewakan beliau kerana beliau tidak lagi mendapat maklumat atau apa-apa rahsia dari orang tertuduh itu.

Bersambung: Bila bermulanya kebencian Zulkfeli terhadap Anwar Ibrahim?

http://msomelayu.blogspot.com/

Video Clip : Kalabakan Menghentam Bayan BaruSaksikan.. bagaimana Ahli Parlimen Bayan Baru dihentam secukup rasa oleh Ahli Parlimen Kalabakan.. sehingga Ahli Parlimen Bayan Baru kelihatan seperti hendak menangis.. tengok gambar kat atas..

Ambik kat hang Zahrain.. Rasakan!!Human Rights Watch Desak Gugurkan Kes Anwar

UALA LUMPUR 24 Mac - Pertubuhan hak asasi manusia, Human Rights Watch, mendesak kerajaan Malaysia supaya menggugurkan semua pertuduhan yang dianggap bermotifkan politik berhubung perbicaraan terbaru terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam kenytaan yang dikeluarkan di New York semalam, pertubuhan antarabangsa yang berpengaruh itu berkata tindakan mahkamah menafikan pasukan peguambela Ketua Pembangkang itu daripada mendapatkan bahan bukti kritikal yang kini dalam simpanan pihak pendakwaan disamping penerbitan bahan bukti di dalam sebuah akhbar milik parti pemerintah, menimbulkan kesangsian serius samada Anwar akan mendapat perbicaraan yang adil.

"Kerajaan Malaysia seharusnya menghentikan permainan terhadap proses keadilan dan menggugurkan caj terhadap Anwar. Pada setiap langkah mahkamah telah menghalang usaha pasukan peguambela Anwar untuk menyediakan pembelaan yang tuntas," kata Phil Robertson, Timbalan Pengarah Asia, Human Rights Watch.

Menurut pertubuhan itu lagi beberapa keputusan mahkamah dilihat menjurus kepada tindakan melemahkan proses penyediaan pembelaan.

Peguambela Anwar telah dinafikan akses kepada sampel spesimen DNA sebelum perbicaraan bermula, kenyataan plaintif dan saksi penting pendakwaan, nota doktor yang memeriksa Saiful serta salinan asli pita rakaman CCTV daripada kondominium di mana kejadian di dakwa berlaku.

Walaupun setelah perbicaraan bermula pada 2 Februari 2010, mahkamah sekali lagi membuat keputusan tidak membenar pihak pembelaan mendapatkan senarai saksi pihak pendakwaan apatah lagi kenyataan mereka.

"Human Rights Watch amat bimbang mengenai campur tangan politik Barisan Nasional di dalam perbicaraan ini. Mahkamah tidak langsung mengambil sebarang tindakan terhadap artikel yang disiarkan di dalam Utusan Malaysia, sebuah akhbar yang dimiliki Umno yang melaporkan maklumat berhubung perbicaraan tertutup semasa lawatan ke kondominium tersebut.

"Penerbitan maklumat yang tidak sepatutnya didedahkan dalam akhbar milik parti pemerintah adalah langkah yang amat mengejutkan dan dilihat sebagai campur tangan kerajaan di dalam kes Anwar.

"Ini adalah contoh terbaru bagaimana kerajaan ingin memainkan peranan utama dalam sebuah perbicaraan melibatkan seorang Ketua Pembangkang," kata Robertson lagi.

Human Rights Watch juga memberikan beberapa contoh campur tangan kerajaan sepanjang tempoh 20 bulan sejak kes ini bermula.

Campur tangan paling ketara ialah apabila Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail memindahkan kes tersebut daripada Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi pada Mac 2009.

Langkah itu dilihat mengekang hak membuat rayuan sekiranya pihak defendan kalah dalam perbicaraan kelak.

Ketika Peguam Negara mengeluarkan arahan tersebut, beliau juga pada masa yang sama adalah di bawah siasatan Suruhanjaya

Pencegahan Rasuah Malaysia atas dakwaan merekacipta bukti berhubung kes liwat pertama terhadap Anwar.

Kenyataan dua muka surat itu menambah Anwar boleh dipenjarakan 20 tahun dan dihukum sebat sekiranya sabit kesalahan. Walaupun beliau dipenjarakan hanya satu hari atau didenda sekurang-kurangnbya RM2,000 Anwar akan dihalang daripada bertanding dalam pilihan raya selama lima tahun.

"Human Rights Watch juga bimbang mengenai cara penyiasatan pihak berkuasa dan pertuduhan yang dibuat. Saiful tidak diperiksa sehingga 48 jam setelah dakwaan kejadian dan doktor pertama yang memeriksa beliau dari Hospital Pusrawi Kuala Lumpur mendapati tidak ada sebarang bukti penembusan di bahagian dubur Saiful. Saiful kemudiannya pergi ke sebuah hospital kerajaan di mana beliau diperiksa oleh tiga pakar.Mereka juga tidak membuat kesimpulan 'tidak ada bukti klinikal yang konklusif yang menjurus kepada penembusan di bahagian dubur dan tidak ada sebarang tanda kecedaraan dibadan pesakit'.

"Saiful pada mulanya mendakwa beliau diliwat tetapi apabila yang dituduh adalah Anwar, seorang yang sudah berumur serta mempunyai masalah tulang belakang, Saiful telah menukarkan pertuduhan beliau kepada 'seks suka sama suka'," jelas kenyataan itu lagi.

Robertson berkata badan kehakiman Malaysia akan tercemar dengan meneruskan perbicaraan yang segaja diadakan terhadap Ketua Pembangkang negara.

Daripada mempolitikkan mahkamah dan menafikan hak mendapatkan perbiacraan yang adil, kerajaan Malaysia harus menghentikan permainan politik kotor, gugurkan semua pertuduhan terhadap Anwar dan kembalikan politik kepada tempatnya hak iaitu di dalam Parlimen, kata beliau lagi.

Suara-Keadilan.com.